Voeding

Waarom is goede voeding belangrijk?

Simpel, bij vissen werkt het net als bij mensen. Als jij niet gezond en gevarieerd eet, voel je je niet fit. Vissen dus ook niet. Denk echter niet dat je met alleen een goede voeding ziektes kunt voorkomen!  Het menu moet bestaan uit eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines. Net als wij hebben vissen verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Maar ook hier moet je even opletten. Voor vissen zijn eiwitten die afkomstig zijn van bijvoorbeeld vissen en schaaldieren, gezonder dan eiwitten uit bijvoorbeeld kip. De eiwitten moeten zo mogelijk afkomstig zijn uit koudbloedige dieren. Ditzelfde geldt voor vetten.Net als bij mensen is onverzadigd vet gezonder voor vissen. Het is het beste om je vissen meerdere malen per dag een klein beetje voer te geven, dit is beter dan in één keer veel te voeren.

Welke voeding voor welke vis?

Niet alle vissen zijn gelijk, om te bepalen wat jouw vissen eten, kijk je naar twee dingen; welke voedselbehoefte heeft mijn vis en welke bekstand heeft hij? We onderscheiden drie groepen vissen:

Omnivoren - alleseters
Carnivoren - vleeseters
Herbivoren - plantaardig voedsel


Vrijwel alle aquariumvissen zijn omnivoor of herbivoor. Bij herbivoren is het belangrijk dat je ze tegemoet komt in hun voedselbehoefte, het darmkanaal van een herbivore vis is namelijk ingesteld op plantaardig voedsel.Ook is de stand van de bek van de vis belangrijk bij het bepalen van de voedselbehoefte, we onderscheiden:

bovenstandige bek - 'centenbak' idee, bij onder andere bijlzalmen
eindstandige bek - 'normale' bek, bij onder andere kardinaaltetra's
onderstandige bek - bek die naar beneden wijst, bij onder andere corydoras


Vissen met een bovenstandige bek nemen voedsel op van het wateroppervlak, en hebben dus voer nodig dat blijft drijven. Vissen met een eindstandige bek hebben langzaam zinkend voer nodig, zodat ze dit in de middelste waterlaag op kunnen eten. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel van de bodem op, en hebben dus snel zinkend voer nodig.

Algemene tips over visvoer

Geef liever meerdere keren per dag weinig voer dan één keer veel.
Geef nooit meer dan de vissen op kunnen in 5 minuten. (tabletten uitgesloten)
Geef gevarieerd voer. Voornamelijk letten op droogvoer en af en toe levend visvoer / diepvries voer.
Geef visvoer op basis van je soorten tropische vissen. Speciaal voer voor algeneters en bodemvissen is aan te raden.
Visvoer van een ‘bekend merk’ heeft de voorkeur, maar hoeft niet perse veel beter te zijn.


Verschillende soorten visvoer

Er zijn zeer veel soorten voeding mogelijk voor je vissen, het is daarom gemakkelijk om genoeg afwisseling aan te brengen in het menu. Dit is ook belangrijk om je vissen gezond te houden.

- Granulaat: Goed compact visvoer dat snel zinkt. Vertroebelt niet snel. Let op met de hoeveelheid. Je geeft al snel te veel.

- Vlokvoer: Blijft lang drijven en is goed te zien voor de vissen. Vertroebelt en verspreid zich redelijk snel. Er zijn echter wel soorten vlokvoer die niet of weinig vertroebelen.

- Tabletten:Tabletten zijn voornamelijk voor bodemvissen en algeneters. Dit zorgt ervoor dat zij aangepast eten hebben. Veel van het normale vlokvoer en granulaatvoer word al opgegeten door hoger zwemmende vissen. Daarnaast zijn de behoeften qua samenstelling voor algeneters en bodemvissen natuurlijk anders.

- Levend visvoer / Diepvries: Voorbeelden hiervan zijn muggenlarven, artemia, tubifex. Het is erg voedzaam voor de vissen en is een belangrijke afwisseling naast het gebruikelijke visvoer. Let wel op, wanneer dit los in zakjes wordt verkocht dien je het water af te gieten en het voer in het netje op te vangen. Het water is namelijk extreem vervuild en levend voer zelf vervuilt het water ook snel. Diepvries voer is makkelijker te bewaren en levend voer is voedzamer. Bedenk dat sommige vissen alleen maar levend/diepvries voer eten!

 
Adverteerders & Sponsoren